• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Годишњица страдања Срба у Мркоњић Граду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је страдање Срба у западној Крајини 1995. године био страшан геноцид и наставак пројекције Независне Државе Хрватске.
Савановић је у Мркоњић Граду, на обиљежавању 20 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина, изразио увјерење да ће у времену које слиједи, уз помоћ честитог дијела међународне заједнице, одговарати починиоци незапамћених злочина над Србима на овом простору.

 "Хрватска је након протјеривања Срба 1995. године намјеравала да са својим међународним менторима практички ријеши српско питање у БиХ протјеривањем преко Дрине, што је пројекат који је одавно присутан", рекао је Савановић.
Он је додао да је патолошка обрада жртава протеклог рата, након ексхумације, показала да су употријебљени исти монструозни методи убијања као и у НДХ 1941. године и да посебну тежину злочину даје чињеница да су жртве били и цивили.
"На нашу жалост, они који је требало да чују крик тог народа још нису чули то што треба да чују. Морамо истрајавати на томе и тражити помоћ и других земаља у окружењу посредством њихових тужилаштава и судова", рекао је Савановић.
Он је нагласио да напори које улаже предсједник Републике Српске Милорад Додик за одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ нису случајни, јер је ријеч о институцијама које су се "одметнуле" и примјењују селективну правду под политичким притиском из Сарајева.
"На нама остаје да и даље обиљежавамо ове датуме, да актуелизујемо ове догађаје и јавним трибинама вршимо притисак на све у чијој је надлежности покретање кривичниих поступака", поручио је Савановић. Он је подсјетио да је у офанзиви Војске Хрватске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ уз подршку НАТО-а у септембру и октобру 1995. године са својих вјековних огњишта на подручју 13 западнокрајишких општина протјерано 120.000 људи, а живот су изгубила 1.674 цивила и војника, од којих су ексхумирана тијела 1.214.
"Највећа масовна гробница из тог времена је на градском гробљу у Мркоњић Граду, из које је ексхумирано 181 лице, док је на локалним гробљима ексхумирано 176 жртава", рекао је Савановић.
Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће злочини над Србима на подручју ове општине коначно бити процесуирани.
"Очигледно је да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, јер је немогуће да имате масовну гробницу, толико цивилних жртава тако звјерски убијених, а да још нико није одговарао", рекла је Аничићева. Она је подсјетила да општина Мркоњић Град не може да поднесе тужбу против Хрватске за накнаду материјалне штете, док неко не буде кривично осуђен за злочине на њеном подручју.
"Искрено вјерујемо да ће до тога доћи, јер су хрватска војска и држава овдје организовале пљачку у којој су однесене машине из фабрика, што нису могли да ураде појединци", рекла је Аничићева.
Према њеним ријечима, данас мало ко може да препозна да је Мркоњић Град прије 20 година био згариште, а обнова је, углавном, текла захваљујући марљивости и упорности становништва и у посљедње вријеме помоћи Владе Републике Српске.
Само Србија, јака, уједињена и са својом Републиком Српском је гарант тога, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин
Он је, говорећи на обиљежавању 20. годишњице страдања Срба у Западној Крајини нагласио да је само Србија економски јака, јединствена, моћна гаранција да се никада више неће некажењено десити ниједан злочин над Србима.
Вулин је поручио грађанима Републике Српске да се држе заједно, јер, како је навео, без јединствене и јаке Републике Српске, нема наде да ће било ко од нас бити већи, цјењенији, важнији, успјешнији.
"Бићете важни и цијењени онолико колико буде цијењена Република Српска, или ћете бити сложни, моћни, јединствени, или нико неће моћи да ради за вас оно што ви треба да радите - да чувате Републику Српску", поручио је српски министар рада.
Он је додао да је непрекинута патња и упорна одлучност српског народа да се не помјери, да не допусти да слобода постане далеки сан и само тамо гдје Србин има и свог судију, полицијаца, војника, школу, књигу, учитеља, цркву, "само тамо можемо бити сигурни да се ови ужаси неће поновити"
Он је истакао и да је 20 година много у људском животу, али у историји овог народа није ништа. "Само трептај ока. Нисмо ми Срби навикли да посустајемо и одустајемо, нису они који су овим планинама корачали прије вас и мене, па што бисте ви, што бих ја. Ако хоћемо да нас памте, да и ми памтимо, дајте да се учинимо вриједним памћења", рекао је Вулин.
Према његовим ријечима, велика је побједа што у УН није изгласано да су Срби геноцидан народ, што, како је истакао, значи да су се промијенила времена, да Србија није оно што је била, као и да је то први пут да заједничким дјеловањем Србије, Републике Српске и свих њених пријатеља у свијету, нису успели да припишу своју истину.
"Ово је први пут да зато што смо били заједно и стајали заједно, зато што је свијет видео јединство, нашу чврстину, ово је први пут да нису успјели да своју истину и своје правдање зла ставе као нашу. Велика је то побједа", нагласио је Вулин.
Како је рекао, народу Јадовна, Мркоњића, Пребиловаца, Јасеновца, најстрадалнијем и најпитомијем народу, не стоји та "ружна ријеч" геноцид.
"Мислили су, након свих ових година, да је дошло вријеме да најтежу и најгору ријеч припишу заувијек и да они који долазе за нама, који ће носити наша имена, да уче да су им очеви и дједови били народ геноцида. Једини геноцидни народ", рекао је Вулин.
Како је рекао, 20 година је прошло од када је напуњена јама безданица, и сваки пут "кад се помисли да је посљедња, окренемо се иза себе и у сваком граду нађемо по још један споменик, из последњег рата".
"Осим имена и презимена сличних, често истих, још једна ствар уједињује споменике наше патње- исто је име мржње и оних који су проузроковали патњу и бол, једва да смо сахранили оне које памте како су их усташе бацале у јаме безданице, кад ево јама, кама, ево их истих, имена, ознака, застава, мржње", рекао је Вулин.filme porno gratis.
Он је, заједно са министром рада и борачке политике Републике Српске Миленком Савановићем посјетио мајку Жупића, која је изгубила три сина, којји су погинули у борбама 1995. Вулин је такође положио вијенце на централном гробљу у Мркоњић Граду и на Централном спомен обиљежју погинулих бораца 1995.

operativni tim cir