• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ПОСТХУМНО УРУЧЕНО ДЕСЕТ ОДЛИКОВАЊА У ПРИЈЕДОРУ

Породицама десеторице погинулих бораца у Приједору су 9. октобра 2015. године уручена одликовања “Медаља заслуге за народ”, којим су постхумно одликовани указом предсједника Републике Српске Милорада Додика.


Одликовања су додијељена на иницијативу Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.
Јово Марковић, син Крстана Марковића погинулог на Купресу 1994. године, рекао је да породица о оцу ништа није знала седам година и да им ово одликовање значи много.
“Једини проблем је запошљавање дјеце погинулих бораца. Дуго сам година на бироу. Не знам како то, ваљда смо заслужили да се прво ми запошљавамо. Има радних мјеста, али нико неће мало да нам помогне. То би ми још више значило, као још једно одликовање попут овог данас”, рекао је Марковић новинарима у Приједору
Бранка Радојчић супруга је официра ЈНА Мирка Радојчића погинулог у Великој Горици 3. септембра 1991. године.
“Драго ми је да га се неко сјетио након 24 године, али све је то за нас стресно и тужно.xnxx. Стан сам имала прије 40 година и данас га посједујем. Дјеца су тада била мала и није било тада помоћи за дјецу погинулих. Сама сам их школовала. Нисам добила средства за адаптацију стана него сам то сама ријешила кредитима, мада се мало љутимо и ја и дјеца. Кћерка ми је инвалид у руку и не тражи она џабе стан него да јој се умањи рата кредита”, каже Бранка
Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић подсјетио је да је 2012. године, поводом обиљежавања 20 година Републике Српске, у договору са предсједником Српске покренута иницијатива да се 20 погинулих бораца постхумно одликује.
“Тај процес је настављен, а ове године је и Борачка организација Републике Српске паралелно, али са јединственим циљем, прихватила тај процес и ми ћемо наставити док се све и један борац постхумно не одликује, јер то је оно најмање што друштво и држава могу да се одуже тим херојима који су своје животе уградили у Републику Српску”, поручио је Митровић.
Он је оцијенио да је значај овог чина вишеструк – и друштвени, и патриотски, и хумани, и политички.
“То је дуг породицама чији су најмилији учествовали у стварању и једним дијелом у очувању Српске. То је обавеза друштва да на тај начин прихвати дужност да верификује све што је заслужно учињено за стварање и очување Републике Српске”, додао је Митровић.

operativni tim cir