• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Гробнице, стратишта, логори

Гробнице, стратишта, логори
08.10.2010.

У Историјском архиву Београда 7. октобра 2010. године отворена је изложба са 108 фотографија и других докумената под заједничким називом "гробнице, стратишта и логори".

На изложби су поред представника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, били присутни и из РС Сташа Кошарац, руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС, Горан Крчмар, шеф Оперативног тима за тражење несталих, Симо Тушевљак, члан Тима МУП-а РС за процесуирање ратних злочина, Јанко Велимировић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина, те из Србије Млађен Цицовић, директор Привредног представништва РС у Србији, Вељко Одаловић, предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица, представници сродних удружења из Србије, односно Косова, са сједиштем у Београду и многи други представници.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је овим поводом да изложба садржи 108 нових докумената који се састоје од 68 фотографија о ексхумацијама који су заведени у документацију Хашког трибунала при ексхумацијама несталих у БиХ. Он је додао да је изложба подијељена у три сета – први приказује 68 гробница, фотографије на којима се види како су убијени, други сет показује стратишта, мјеста гдје су прије свега убијани цивили, на кућном прагу, радном мјесту – масакрирани, спаљени, док је трећи сет о логорима.

Процес проналаска несталих на територији БиХ тотално је политички контаминиран улогом бошњачке политичке елите у институцијама БиХ и то је кључни проблем у БиХ, изјавио је у Београду руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС Сташа Кошарац.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да у БиХ има мало разумијевања за судбину несталих Срба и да власти у БиХ избјегавају склапање међудржавног споразума са Србијом, који би регулисао питање 103 нестала држављанина Србије.

operativni tim cir