• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Изложба "Опомена" - да се не забораве страдања српског народа!!!

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила организовала је у Бањалуци изложбу под називом "Опомена".


На више од 30 паноа представљене су слике и документација о страдању српског народа на простору БиХ током  Одбрамбено-отаџбинског рата. Циљ изложбе је је да се српске жртве не забораве, али и да историја нашег народа служи као опомена за будућност.

На платоу испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, постављена је документарно-фактографска изложба "Опомена" која свједочи о страдању Срба од 1991. до 1995. године. Грађани су сагласни да се наша историја мора сачувати од заборава, као и да је то добар примјер да се сазна више о овом периоду.

Имајући у виду патњу и страдања српског народа, изложба својим симболичним називом треба да служи будућим генерацијама да се овакви злочини више не понове.
Недељко Митровић, предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, рекао је да су на овој изложби неки документи и фотографије представљени први пут.

- Посебно желим да истакнем, ко то буде пажљивије погледао, да је ово једна од најсвеобухватнијих садржаја овакве тематике - истакао је Митровић.

- То је опомена свима да у сваком моменту боље научимо историју и да кроз њу сагледамо колико смо страдали у протеклим вијековима и да наредним генерацијама унесемо у свијест потребу неопходности српског јединства и одржања на овим просторима - рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Изложба која је заједнички пројекат Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, биће отворена до 30. новембра.

operativni tim cir