• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

И ДАЉЕ ТРАГАМО ЗА 1.676 СРБА

За 1.676 лица српске националности, несталих током Одбрамбено-отаџбинског рата, и даље трагамо, а током шестогодишњег рада Института за нестала лица БиХ идентификовано је само педесетак Срба, истакли су чланови породица несталих на састанку у Рогатици одржаном 4. фебруара 2014. године.

 На састанку Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и  регионалне координације Сарајевско-романијске регије договорено је да Народној скупштини Републике Српске упуте захтјев да надлежне институције за тражење несталих доставе материјале о лицима за којима трагају.
Чланови су нагласили да овај процес треба вратити на ентитетски ниво и да институције Републике Српске треба да донесу радикалније мјере за тражење несталих Срба.
Један од закључака је да треба ставити ван снаге одлуку тужилачког колегијума БиХ из 2009. године, према којој је, Институт за нестала лица БиХ проглашен једином овлаштеном институцијом за тражење несталих лица у БиХ.
Замјеник предсједника Републичке организације Вељко Лазић рекао је да није задовољан радом Института за нестала лица БиХ.
Лазић је навео да би требало омогућити Оперативном тиму у Републици Српској за тражење несталих да трага за несталим Србима, јер је раније дао добре резултате.
Предсједник регионалне координације Мирко Вранић рекао је да је већ пет година заустављен процес тражења несталих Срба и да је неопходно у што краћем року да Тужилаштво БиХ успостави пуну сарадњу са Републичким центром за истраживање ратних злочина.
Учесници састанка су се сагласили да представници институција Републике Српске треба обавезно да присуствују ексхумацији гробница за које се претпоставља да су у њима сахрањени Срби.
Међу закључцима састанка је да ексхумиране посмртне остатке Срба искључиво треба похранити у објектима који су власништво Републике Српске, а обдукцију и идентификацију несталих Срба треба да врши Завод за судску медицину Републике Српске.
Један од закључака је да посмртни остаци, за које се претпоствља да су припадали убијеним Србима, а налазе се у Федерацији БиХ, треба да буду пренесени у костурнице на територији Српске.
Закључено је и да српски представници у Институту БиХ, који су у Радној групи за попис НН тијела, треба да тај попис искључиво врше према инструкцијама Тужилаштва БиХ.

operativni tim cir