• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Оштра повреда људских права - права српских жртава

Међународни дан људских права обиљежава се на дан када је 1948. године потписана Универзална декларација о људским правима којом је по први пут у историји човјечанства признато право свих људи на живот, слободу и безбједност без икаквих разлика.

   „Сва људска бића рођена су слободна и једнака у достојанству и правима… Сви имају право на живот, слободу и сигурност… Сви су једнаки пред законом“ - само су нека од начела Декларације, а која су уграђена у уставе већине модерних држава свијета.

У Бањалуци је 9. децембра 2013. године обиљежен 10. децембар, Међународни дан људских права, са почетком у 12.05 h испред споменика за 12 беба “Живот“.  
Исказан је оштар став о кршењу права жртава овога рата из реда српског народа и кршењу права породица жртава.
Подсјећамо јавност да су права жртава из овога рата прекршена и тамо гдје то никако није смјело да се догоди. Чак 18 година послије рата суочавамо се са тим да се процесуирају само Срби, а никада они који су криви за страдање Срба. Свакодневно се сусрећемо са оптужбама на рачун српског народа и питамо се докле? Има ли краја тој неправди? Хоће ли икада ико одговарати за убијање наших синова, очева, мужева, наших најближих? Зар наш бол није једнак болу других? Колико још времена треба проћи па да и они стану пред лице правде? Како вријеме пролази полагано губимо наду и у право и у правду.
Такође, немилосрдно нам крше права и по питању ексхумација идентификација несталих лица са списка из Републике Српске. Забрињавајуће је мали број оних који су идентификовани од почетка рада  Института за нестала лица БиХ, па се поставља питање колико још година и десетљећа треба чекати да сви они који још траже своје најмилије дочекају да их достојно сахране и смире њихов дух и тијело.

PB2900122
Не заборавимо никада на ова само у низу кршених права над српским народом и показимо свима да се овдје десио грађански рат, а за нас Србе Одбрамбено-отаџбински рат. Ми који јесмо и представљамо жртве рата имамо осјећај, али и искуство да је за многе 21. новембар 1995. године крај свих ратних патњи и да они не схватају да то није за нас тако.  

PB2900201
Позивамо, стога, сву јавност, представнике локалне власти, грађане нашег града да нам се придруже и својим присуством покажу саосјећање и подршку у нашим настојањима да истина изађе на видјело, да се скрене пажња на проблеме са којима се ми суочавамо и да коначно рашчистимо све оно што кочи напредак ове државе, али само путем разумијевања, једнакости, равноправности и прихватања чињеница да смо сви једнаки и да су у протеклом рату сви изгубили, без обзира којој нацији, вјери или народу припадали.

operativni tim cir