• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Срби незадовољни радом Хашког трибунала

Представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС су током састанка са предсједником Хашког трибунала Теодором Мероном, који је одржан 26. новембра 2013. године у Сарајеву изразили нездовољство радом овог суда.

 "Интересантно је да Бошњаци нису задовољни. Шта ми да кажемо на то", запитала је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједор Здравка Карлица.
Она је, након састанка са Мероном, који у Сарајеву учествује на конференцији поводом обиљежавања 20 година рада Хашког трибунала, изразила разочарење јер се на састанку нису поменуле српске жртве, а Срби су најчешће оквалификовани као агресори.
Карлица је очекивала да ће бити више ријечи о томе како ће се учинити нешто да суживот буде бољи, истичући да се, без обзира на посјету Мерона Томашици, ниједном није поменула чињеница да су у Приједору прве жртве рата били Срби, те да за те жртве до данас нико није процесуиран.
Она је изразила наду да ће током конференције бити у прилици да изнесе мишљење да Хашки трибунал није дао допринос помирењу, већ да је својим радом можда направио и већи раздор међу народима.
Предсједница Удружења жена жртава рата Српске Божица Живковић–Рајилић изразила је незадовољство форматом састанка, наглашавајући да Мерон има и види само своју страну приче.
Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон изразио је у уводном излагању задовољство резултатима које је у протеклих 20 година остварио овај суд, наглашавајући да је 161 лице одговарало пред Хашким судом без обзира на чињеницу да је ријеч о високим официрима и високопозиционираним политичарима.
Он је истакао да су "фер суђења та која Трибуналу дају кредибилитет без обзира да ли је ријеч о осуђујућим или ослобађајућим пресудама".
Мерон је напоменуо да ће наставити подршку свједоцима и у оквиру резидуалног механизма Трибунала, чији је, такође, предсједник.

operativni tim cir