• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Тужба против Кебе

Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије поднио је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против ратног директора Јавног комуналног предузећа „Рад" из Сарајева Мирсада Кебе.

 Одбор сматра да је Кебо, који је и потпредсједник Федерације БиХ ФБиХ, злоупотријебио положај у току рата, те дозволио да се нестали Срби из Сарајева, који су одвођени из својих станова и кућа и за чијим се посмртним остацима још трага, одвозе на депонију смећа у насељу Бућа поток.
"Кебо је дозволио овакав начин злочина у рату, није пријавио мјеста масовне гробнице за чије постојање имамо индиције и доказе по пронађеним дијеловима људских остатака нађених на градској депонији у Бућа потоку, успорио је процес тражења несталих лица и ускратио право породицама на истину о нестанку и посмртним остацима њихових чланова породица", наводи се у саопштењу Одбора.
У кривичној пријави пише да је, након неколико пробних ископавања, Институт за нестала лица БиХ, по наредби Тужилаштва БиХ, 22. јула 2013. године започео ексхумацију посмртних остатака на сарајевској градској депонији "Бућа поток", јер постоје бројни докази да је ту током рата у БиХ, односно од 1992. до 1995. године, закопано више десетина Срба из Сарајева.
Одбор у кривичној пријави подсјећа да су сумње о постојању масовне гробнице на овој локацији убрзо и потврђене, или бар о њеном некадашњем постојању, јер је до сада већ пронађено неколико пршљенова и костију, те више фрагмената костију људског поријекла.
Одбор сматра да постоји основана сумња да је Кебо, који је у рату обављао дужност генералног директора "Рада", а то предузеће је управо било надлежно за рад и надзор над депонијом - морао бити упознат са чињеницом да се на овој депонији сахрањују тијела убијених Срба, а то није пријавио ни тада, а ни послије рата.
"У том нечињењу остварила су се сва обиљежја кривичног дјела – непријављивање кривичног дјела или учиниоца, јер је Кебо као генерални директор имао својство службеног лица, те је био у обавези да пријави кривично дјело за које је сазнао у вршењу своје дужности. Такође, постоје елементи и кривичног дјела - непријављивање мјеста масовне гробнице, те од вас тражимо да проведете истрагу", стоји у кривичној пријави.
Одбор наглашава да је поднио кривичну пријаву очекујући да ће Тужилаштво БиХ, уз помоћ других органа испитати овај случај и прибавити неопходне доказе, како би се, прије свега, казнили они који прикривају ратне злочине, али и они који спречавају процес ексхумације и идентификације свих жртава рата на простору БиХ. У том смислу, Одбор сматра да је неопходно да истражни органи испитају Амора Машовића, ратног руковоидоца Комисије за тражење несталих Федерације БиХ, за којег се оправдаљо може претпоставити да је знао, а вјероватно и наредио покопавање тијела на овој локацији

operativni tim cir