• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

НАД ОЗРЕНСКИМ СРБИМА ИЗВРШЕН ЗЛОЧИН РАВАН ГЕНОЦИДУ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је у Доњој Бочињи, код Маглаја, да је над српским становницима озренског краја у протеклом периоду извршен ратни злочин који се по својим карактеристикама може подвести под геноцид.

 Ђокић је истакао да му је част да присуствује освештању спомен-обиљежја за 128 погинулих српских бораца некадашње Треће озренске лаке бригаде Војске Републике Српске, батаљон "Рудине", који су дали своје животе за Републику Српску, те за 23 цивилне жртве рата српске националности из маглајских и завидовићких насеља. Освештање је одржано 27. октобра ове године.

Министар Ђокић изразио је задовољство што је Влада Републике Српске имала част да кроз финансијску помоћ учествује у изградњи овог споменика, нагласивши да овакви скупови доприносе да жртве не буду заборављене, а починиоци злочина буду позвани на одговорност.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је да је српско становништво у ријетко насељеним повратничким насељима и даље безбједносно угрожено присуством муџахедина на овом подручју.

"Тамо гдје има муџахедина никада није сигурно, без обзира што власти Федерације БиХ гарантују безбједност српском становништву", нагласио је Околић.

Споменик за 128 погинулих српских бораца и 23 цивилне жртве рата српске националности из маглајских и завидовићких насеља открили су министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић и предсједник грађевинског одбора за изградњу споменика Ратко Мочић.

Масовно страдање српског становништва на подручју Удрима, Возуће и Озрена током протеклог рата, када је страдало око 1.200, а рањено 5.000 српских бораца, догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године током офанзиве Првог, Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, ХВО-а, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел Муџахид".

operativni tim cir