• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

18 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

У Мркоњић Граду је 10. октобра 2013. године обиљежено 18 година од страдања Срба у западној Крајини, гдје су Хрватска војска, ХВО и Пети корпус Армије БиХ 1995. године убили 1.634 лица, од којих се 420 и данас води као нестало.

 Обиљежавање страдања Срба у западној Крајини један је од важнијих датума из новије српске историје који је установио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У Мркоњић Граду послије рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица.

На спомен-обиљежју масовне гробнице на градском гробљу служен је парастос и положени вијенци.

Након тога положени су вијенци на централном спомен-обиљежју погинулим српским борцима Мркоњић Града у Одбрамбено-отаџбинском рату, а потом су се присутнима обратили помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Душко Милуновић и начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић.

Хрватска регуларна војска са јединицима Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У  овој операцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима

operativni tim cir