• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКE РЕГИЈЕ

Служењем помена за погинуле борце и полагањем цвијећа на централни крст на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу је 16. јуна 2013. године обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић подсјетио је да је одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату почела 15. јуна 1995. године, када је "сломљена" непријатељска офанзива муслиманске војске.

Ђокић је рекао да је у борбама у овој регији, које су вођене од 1992. до 1995. године, животе положило 4.000 бораца, док је више од 3.700 рањено, што говори о херојству и одлучности српског народа да одбрани право на слободу и простор на коме је вијековима живио, као и право на равноправност и постојање Републике Српске. Он је напоменуо да се српски народ у тој борби одлучно супроставио непријатељским снагама, које су жељеле да га покоре и успоставе државу по својој мјери, али у томе нису успјеле. Ђокић је подсјетио да је из те херојске борбе српског народа настала Република Српска, у којој се данас слободно и равноправно живи.

"Жртве које су погинуле за Републику Српску морају се вјечно поштовати и морамо са највећим пијететом долазити на мјесто њихог страдања и херојских борби", рекао је Ђокић.

У манастиру светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца служен је парастос за погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце на централни крст на "Малом Зејтинлику" положили су изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, делегација Владе на челу са предсједником Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Петром Ђокићем, Народне скупштине Српске, као и делегација српских представника у институцијама БиХ.

Вијенце су положили и представници Амбасаде Србије у БиХ, заједничка делегација Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, ратних војних инвалида и логораша, делегација Борачке организације Српске, општина са подручја града Источно Сарајево, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и други.

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" сахрањено је 956 погинулих бораца са подручја Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, начелници општина из састава града, породице погинулих бораца и други.

operativni tim cir