• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Боља сарадња са локалном влашћу

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС је 5. јуна 2013. године у Дому културе Вишеград одржала проширену сједницу Предсједништва, на којој су били присутни сви предсједници општинскиг/градских организација.

P52600191 

Једна од тачака дневног реда била је и анализа стања у ОО/ГО и доношење плана на јачању ОО/ГО. Свака организација је изнијела проблеме са којима се суочавају, а тичу се односа у локалним срединама, побољшања општег животниг стања чланова породица погинулих и несталих бораца и цивила, финансирања организација, комуникације са другим невладиним организацијама, те могућности промјена и стварања боље климе за рад. Истакнуто је да је потребно још више радити на успостављању боље сарадње са представницима локалних власти, те самим тим и утицаја на рјешавање горућих питања ове категорије становништва.

По ријечима предсједника организације Недељка Митровића наша најприоритетнија активност је завјетно питање тражења преосталих 1.680 несталих, од чега 675 бораца ВРС.

- Ту је и питање запошљавања 1.500 дјеце, потомака несталих бораца и цивила, која су пуних 18 година на Заводу за запошљавање, нагласио је Митровић, најављујући активности код надлежних да ова и наредна година буду период њиховог потпуног запошљавања.

Он је подсјетио да и 1500 породица, потомака несталих, нема ријешено стамбено питање, најављујући могућност задужења Владе Српске, како би се ово питање разрјешило у наредне двије године.

Митровић је рекао да је, уз подршку предсједника РС, у току акција постхумног одликовања заслужних бораца, несталих у протеклом рату.

Предсједник општинске организацијеу Вишеграду Ратко Маунага је рекао да су им активности усмјерене на тражење несталих, подсјетивши да се трага за 90 страдалих током протеклог рата на подручју Горажда.

Учесници сједнице положили су цвијеће на споменик браниоцима РС на Тргу палих бораца.

Након редовног засједања чланови Предсједништва и предсједници ОО/ГО су посјетили Андрићград, гдје су имали прилику да виде како напредују радови на овом значајном пројекту за овај крај, али и за цијелу Републику Српску. Уз стручну помоћ водича предочени су им досадашњи радови, те изнесено шта је још у плану за укупчан завршетак радова на овој великој идејној замисли. Констатовано је да оваквих или сличних пројеката треба да буде још, да је снага и будућност наше Републике у нама самима, да се на овај начин могу привући и страни туристи, који ће посјетама оваквим грађевинама и другим историјским и културним знаменитостима промијенити слику о Србима, народу чија је главна одлика гостољубивост и добронамјерност.

operativni tim cir