• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

ДВАНАЕСТ ЗВЈЕЗДИЦА НА САВЈЕСТИ ЧОВЈЕЧАНСТВА

Те 1992. године свијет није имао слуха за 12 тек рођених живота. И сада, 21 годину касније, нијем је за смрт убијених бањалучких беба. Ипак, савјест оних који су тада доносили погрешне одлуке сигурно није и неће бити чиста.

 

 12beba mДа су преживјеле, бањалучке бебе би данас биле одрасли људи, студенти.

Киша која је данас падала на помену невино страдалима није била киша. Биле су то сузе које су бањалучке звјездице слале човјечанству.

- Цијели свијет зна шта је учињено, али сви ћуте. Свјетски моћници нису им дали да дишу јер су рођени у земљи у којој сматрају да живе лоши људи. Нова поколења не смију да забораве овај дан. Такав злочин мора да буде записан у историји овог народа - каже мајка умрле бањалучке бебе Жељка Тубић.

 Одговорност  је веома тешко утврдити мишљења је предсједник РС Милорад Додик. Ни сами званичници Српске немају прави одговор због чега је смрт ових беба остала "злочин без казне".

 - Сви наши ранији покушаји нису уродили плодом, јер се Савјет безбједности УН оградио и тога морамо бити свјесни, али многе људе морамо довести на овом мјесто да виде шта се десило - истакао је Додик.

 А и данас су дошли многи да одају помен звјездицама. Од страних званичника, наравно, нико. Једини дипломата на помену био је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, који је положио вијенац на споменик скулптуре "Живот". - Пресудили су недужној дјеци. Никада им нећемо опростити - рекао је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

 

Доктор Милош Бајић био је свједок рођења и умирања 12 бањалучких звјездица јер је 1992. године био начелник у Клиничком центру. Немоћ коју је осјетио тог маја и данас, каже, осјећа једнако.

 

- Било је страшно то гледати. Кисеоник је био спреман, а недоступан. Један по један живот се гасио. Од 12 беба само двије су имале име, а остале нису имале времена да га добију - каже др Бајић.

 

Да се не заборави

P5120014На Одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је 12 новорођенчади због недостатка кисеоника који није могао да буде допремљен из Београда, јер је Савјет безбједности УН забранио лет над територијом БиХ.

Тринаеста беба је преживјела, али је битку за живот изгубила послије 13 година, док четрнаеста беба има посљедице које ће носити цијелог живота.

Вијенци

Вијенце на споменик 12 бањалучких беба, поред њихових мајки, положили су данас и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић са министрима, директор Полиције Гојко Васић,  представници Клиничког центра Бањалука, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата и Црвеног крста РС.

 

operativni tim cir