• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg

Публикације

zaboravljeni

nezaboravi

sjecanja

Донација

donacija

Видео записи

video

Фотографије

foto

Актуелности

Разговор са мандатарком

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, коју су чинили Недељко Мировић, Вељко Лазић и Радана Ристић, обавила је 6. марта 2013. године разговор са мандатарком за састав нове владе Жељком Цвијановић, којом приликом су њој и њеним сарадницима предочени задаци и циљеви које је себи поставила Организација у рјешавању животних проблема чланова породица погинулих и несталих.

 Цвијановићевој су представљени проблеми од изузетне важности за наше чланове, а који морају бити ријешени уз помоћ Владе РС:
1.     Тражење несталих и процесуирање ратних злочина.
Очекујемо да ћете подржати већ дефинисану политику у вези процеса тражења несталих и процесуирања ратних злочина, имајући у виду да се још тражи 1.685 несталих лица са списка Републике Српске, те неоправдано велики дебаланс у процесуирању ратних злочина на штету српских жртава.
У том смислу треба обезбиједити да се заврши активност на реорганизацији новоствореног Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих (који је настаон спајањем Центра за истраживање ратних злочина и Оперативног тима за тражење несталих), те инсистирати на реформи  Института за нестала лица БиХ (овај процес је већ започео). То подразумијева да Савјет министара БиХ преузиме јединствену улогу оснивача Института од Међународне комисије за нестала лица као досадашњег суоснивача, али исто тако да се изаберу нови чланови у Управни одбор, Надзорни одбор и Колегиј директора Института, јер је мандат неким од старих чланова истекао прије двије године.
Такође тражимо да се представници ентитета укључе у процес верификације базе Централне евиденције несталих лица (ЦЕН) која има пресудну улогу у оцјењивању многих посљедица рата. Напомињемо да је верификација ЦЕН-а требала да буде завршена до краја 2008. године, али то до данас још није урађено.
2.    Социјално-материјална питања.
-    Програм стамбеног збрињавања је приоритет у области социјално-материјалних питања, те ми сматрамо да би овај проблем могао бити ријешен у наредне двије године, уколико би се Република Српска задужила за отприлике 40 милиона конвертибилних марака. Овим би се постигла вишеструка корист, почевши од хуманитарног, социјалног, економског, али и политичког аспекта.
-    Запошљавање је акутно питање у Републици Српској, а посебно када су у питању чланови породица погинулих и несталих бораца, а изразито дјеца погинулих и несталих бораца, којих по нашим процјенама има око 1.500 у Српској. Сматрамо да се овај број не може сматрати као нерјешив проблем, имајући у виду да у Републици Српској постоји око 1.200 различитих државних институција и за очекивати је да управо оне предњаче у запошљавању ове категорије. Стога, мислимо да би било позитивно да Ви промовишете овај приступ запошљавању у Вашем експозеу.
-    С обзиром да смо кроз расправу о Економској политици за 2013. годину прихватили да се основица за обрачун инвалиднина усклађује са битним елементима, па и према расположивим средствима, договорено је да се убудуће усклађивање основице врши квартално, прије свега руководећи се чињеницом  да се стално смањује број корисника, што подразумијева да не треба доћи до повећања средстава за ову намјену из буџета.
•    Ревизија, као један процес који има вишеструке посљедице, прије свега са становиштва правичности, те неспорни финансијски ефекат, врло је захтјевна, те би се овом питању требало прићи озбиљније и са више контроле како би се елиминисала корупција и лажна солидарност. Било би корисно да се донесе посебан закон који би отклонио досадашње сметње и могућности произвољног тумачења статусних питања. На крају, истичемо да смо ми спремни подржати објављивање списка корисника различитих права стечених у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

operativni tim cir